Prezes GPW proponuje: 100 zł z 500 zł na dziecko - w formie obligacji

01.06.2016, 23:42aktualizacja: 01.06.2016, 23:42

W ramach programu 500 + na dziecko część, np. 100 zł, mogłaby być wypłacana np. w formie obligacji - proponuje prezes GPW Małgorzata Zaleska.

Odłożone pieniądze mogłyby sfinansować np. edukację dziecka, ale w razie potrzeby rodzice mogliby te obligacje upłynnić.

"Uważam, że program 500 plus jest bardzo dobrym momentem do uświadomienia Polakom, rodzinom, potrzeby oszczędzania, przede wszystkim długoterminowego" - powiedziała Zaleska PAP na marginesie środowej debaty Pulsu Biznesu o oszczędnościach. Przyznała jednocześnie, iż wiadomo, że większość pieniędzy pozyskanych z programu 500 plus przeznaczana będzie na konsumpcję i że zależy od zamożności rodzin.

"W niektórych rodzinach ubogich prawdopodobnie to 500 plus będzie przeznaczone w całości na konsumpcję, ale także wraz z upływem czasu i bogacenia się rodzin - uważam, iż należy uświadamiać potrzebę odłożenia części tych pieniędzy na przyszłość. I jednym z pomysłów do potencjalnego rozważenia jest to, aby w ramach 500 zł część z tych środków, np. 100 zł, była wypłacana w postaci instrumentu finansowego, np. prostej obligacji, czyli papieru wartościowego bezpiecznego. Jednocześnie każdy, kto pozyska ten papier wartościowy, mógłby go od razu upłynnić, jeśli uznałby, że te pieniądze są mu tu i teraz potrzebne" - wyjaśniła swój pomysł prezes GPW. (PAP)

jzi/ gma/ malk/

Data publikacji 01.06.2016, 23:42