Prezes Pekao: kwestia potencjalnej fuzji z Aliorem jest zamknięta

08.08.2018, 12:42aktualizacja: 08.08.2018, 12:42

Z mojego punktu widzenia kwestia potencjalnej fuzji z Aliorem jest zamknięta - powiedział w środę prezes Banku Pekao Michał Krupiński. Dodał, że opcja rozwoju organicznego jest bardziej atrakcyjna.

W październiku 2017 roku Pekao i Alior Bank zapowiedziały, że przeanalizują możliwości współpracy. W tym celu banki podpisały list intencyjny dotyczący wstępnych analiz wykonalności ich potencjalnej współpracy lub połączenia obu podmiotów. We wtorek w komunikatach banki poinformowały jednak, że odstąpiły od negocjacji w sprawie połączenia.

"Z mojego punktu widzenia, z naszego punktu widzenia, kwestia potencjalnej fuzji z Aliorem jest zamknięta" - powiedział Krupiński podczas konferencji wynikowej banku.

Dodał, że proces trwał pół roku i - jego zdaniem - był bardzo dobrze przygotowany.

"Odbyliśmy szereg analiz, które pokazały duży sens ekonomiczny potencjału fuzji" - powiedział. Jak zaznaczył, "z całą pewnością Alior jest bardzo dobrym bankiem".

"W toku analiz zawęziliśmy opcje i uznaliśmy, że opcja pełnej fuzji operacyjnej jest opcją dającą największe potencjalne korzyści. Jednakże biorąc pod uwagę moment cyklu makro ( ...) oraz brak możliwości uzyskania dla nas satysfakcjonujących warunków w zakresie cenowym, zdecydowaliśmy się o odstąpieniu od negocjacji" - tłumaczył.

"Uznaliśmy, że opcja rozwoju organicznego jest bardziej atrakcyjna. Daje szybszą możliwość realizacji strategii w stosunku do opcji fuzyjnej. Potencjalne fuzje oznaczają zawsze pewne ryzyka. W tym kontekście jest to obopólna decyzja dwóch zarządów " - podkreślił. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ mmu/