Prezes Pekao: Polska może stać się centrum technologicznym Europy

05.12.2017, 12:14aktualizacja: 05.12.2017, 12:14

Polska może stać się centrum technologicznym Europy - uważa prezes Pekao Michał Krupiński. Podczas Londyńskiego Szczytu Instytutu Milkena Krupiński dyskutował o wyzwaniach dla Europy po Brexicie.

Jak wyjaśniono we wtorek biuro prasowe banku, Krupiński był jednym z panelistów w dyskusji poświęconej wyzwaniom i możliwościom Europy po Brexicie.

"W Europie po Brexicie Polska ma szansę odegrać znaczącą rolę. Dzięki doskonałym kadrom, które często za granicą, również w Londynie, zdobywały doświadczenie zawodowe, Polska może stać się centrum technologicznym Europy. Dobrze dokapitalizowany i stabilny sektor finansowy z pewnością przyczyni się do wzmocnienia roli gospodarczej naszego kraju" - mówił, cytowany w komunikacie, Krupiński.

Według biura prasowego Pekao podczas szczytu poruszane są też takie tematy jak: przyszłość finansowa Europy, jej bezpieczeństwo, cyberbezpieczeństwo, technologie blockchain, rola rynków kapitałowych, rynki wschodzące w 2018 roku czy imigracja i rynek pracy.

W szczycie, który rozpoczął się w piątek, jak co roku uczestniczy ok. 900 osób - prezesi największych światowych koncernów, światowej sławy ekonomiści, myśliciele, przedstawiciele świata nauki, mediów oraz dyplomacji.

"Wcześniej w sobotę (...) prezes banku Pekao wspólnie z Michaelem Milkenem gościli specjalną sesję dla kilkudziesięciu inwestorów zainteresowanych inwestowaniem w Polsce głównie z USA" - napisano. (PAP)

autor: Marcin Musiał

edytor: Anna Mackiewicz