Prezydent: Duda: w Meksyku widzimy szansę na rozwój dla polskiego biznesu

25.04.2017, 10:14aktualizacja: 25.04.2017, 10:14

Upatrujemy w Meksyku wielkiej szansy na rozwój biznesowy dla polskich przedsiębiorców - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda na zakończenie Polsko-Meksykańskiego Forum Gospodarczego w Mieście Meksyk.

Polski prezydent powiedział, że do intensyfikacji wzajemnych relacji gospodarczych zachęca m.in. stabilność makroekonomiczna regionu Ameryki Łacińskiej, otwarta polityka handlowa i inwestycyjna oraz wzrost siły nabywczej lokalnych konsumentów.

Zaznaczył, że na kontynencie rozwijają się inicjatywy integracyjne: Mercosur i Sojusz Pacyfiku, w którym Polska posiada od lipca 2015 r. status obserwatora. Polski prezydent podkreślił też, że zgodnie z prognozami finansowymi Meksyk i Brazylia do 2050 r. staną się jednymi z ośmiu największych gospodarek świata. Zaznaczył, że Polska liczy, iż globalna umowa między UE i Meksykiem została w miarę szybko odnowiona.

Prezydent wskazał, że Polska jest w szczególności zainteresowana współpracą w obszarach jak: elektromobilność, technologie komunikacyjno-informacyjne, zielona gospodarka czy farmacja i biotechnologia.

Prezydent zdradził, że liczy, iż wydarzenia takie jak forum w Mieście Meksyk przyczynią się do nawiązania wielu korzystnych kontraktów, a w niedalekiej perspektywie przyniosą wymierne efekty dla gospodarek Polski i Meksyku.

Prezydent jako ważną ocenił podpisaną w poniedziałek deklarację o wzajemnej współpracy między polskim Ministerstwem Rozwoju i Finansów a meksykańskim Ministerstwem Gospodarki oraz uroczyste zainaugurowanie działalności biura zagranicznego PAIH w Mieście Meksyk.

Prezydent Meksyku Enrique Pena Nieto powiedział w poniedziałek, iż pod koniec roku zostanie uruchomione nowe lotnicze połączenie komercyjne między Warszawą a Miastem Meksyk. (PAP)

kno/ mars/

Data publikacji 25.04.2017, 10:14