Prof. Etel: publikacja projektu nowej Ordynacji podatkowej w poniedziałek

22.10.2017, 11:37aktualizacja: 22.10.2017, 11:37

Projekt nowej Ordynacji podatkowej i ustawy ją wprowadzającej zostanie opublikowany w poniedziałek w Biuletynie Informacji Publicznej resortu finansów - poinformował przewodniczący komisji kodyfikacyjnej ogólnego prawa podatkowego, prof. Leonard Etel.

Komisja ta przygotowała projekt po prawie dwóch latach pracy.

Prof. Etel wyjaśnił, że nowa Ordynacja będzie mieć 687 artykułów, a uzasadnienie do niej 511 stron. Natomiast projekt ustawy wprowadzającej przewiduje ponad 140 zmian. Jednocześnie komisja zaprojektowała wszystkie przepisy wykonawcze, na które składa się pakiet około 40 rozporządzeń.

Dodał, że projekty zostały przekazane resortowi finansów i zostaną poddane najpierw konsultacjom wewnątrzresortowym, a następnie konsultacjom społecznym. "Mam nadzieję, że zmiana zostanie uchwalona. Nie mamy alternatywy" - powiedział. Według niego obecna Ordynacja podatkowa "zużyła się", trzeba ją zastąpić nową.

Profesor podkreślił, że nowej Ordynacji podatkowej przyświecają dwa zasadnicze cele. Pierwszy, to przywrócenie zaufania w relacjach organów podatkowych i podatników. Współautor projektu wyjaśnił, że chodzi o to, aby w poczuciu podatników stosunki te nie przypominały relacji kata i ofiary, a w przypadku urzędników - policjanta i złodzieja.

Drugi cel to zmniejszenie kosztów podstępowania podatkowego. Jego zdaniem w wielu przypadkach pobór podatków jest za drogi - czasami dochodzi do takich paradoksów, że dochód z podatku jest niższy od kosztów ponoszonych w związku z jego ściągnięciem.

Zgodnie z harmonogramem prac, komisja miała dwa lata na przygotowanie zmian, licząc od 13 października 2015 r., czyli przyjęcia przez rząd Ewy Kopacz (PO) kierunkowych założeń. Prace nad założeniami trwały prawie rok. (PAP)

mmu/ pru/

Data publikacji 22.10.2017, 11:37