Promocja polskiej wieprzowiny w Japonii, jest szansa na jej eksport

16.04.2016, 17:02aktualizacja: 16.04.2016, 17:02

Związek Polskie Mięso w ramach unijnej kampanii „Rozsmakuj się w Europie" promował w tym tygodniu mięso na targach w Tokio. Japonia to ważny rynek, tym bardziej że wkrótce tamtejsze władze mogą ponownie zezwolić na import wieprzowiny z Polski.

Niemal wszystkie kraje pozaunijne, w tym Japonia, wstrzymały zakupy polskiej wieprzowiny, po wykryciu w lutym 2014 r. wirusa afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. Z tego powodu tracą polscy rolnicy i cała branża mięsna. Polska od dłuższego czasu stara się o wznowienie eksportu wieprzowiny m.in. do Japonii.

Z ostatnich informacji Komisji Europejskiej wynika, że rynek ten zostanie prawdopodobnie ponownie otwarty jeszcze przed wakacjami. Obecnie japońska strona prowadzi ocenę sytuacji zdrowotnej zwierząt w Polsce w celu uznania regionalizacji UE oraz, w konsekwencji, wznowienia importu mięsa wieprzowego pochodzącego z polskich regionów wolnych od ASF - poinformował Związek Polskie Mięso.

W marcu 2016 roku, japoński Komitet Naukowy wydał pozytywną opinię w sprawie uznawania regionalizacji UE dla ASF. Dzięki tej pozytywnej opinii, japońska administracja przygotowuje obecnie projekt mający na celu sfinalizowania procedury, która uzna europejskie zasady regionalizacji dla ASF, co będzie jednoznaczne z wznowieniem eksportu polskiego mięsa wieprzowego do Japonii.

W opinii Związku, zniesienie japońskich barier dla polskiej wieprzowiny będzie miało pozytywny wydźwięk dla innych azjatyckich krajów, dzięki czemu kolejne z nich mogą stać się ponownie otwarte dla polskiego mięsa. (PAP)

awy/ pz/

Data publikacji 16.04.2016, 17:02