Przed igrzyskami w Tokio w 2020 r. lawinowo wzrasta liczba turystów w Japonii

13.01.2018, 09:12aktualizacja: 13.01.2018, 09:12

Choć do igrzysk w Tokio pozostało dwa i pół roku kampania promująca Japonię jako gospodarza przyniosła już lawinowy wzrost liczby turystów. W minionym roku kraj ten odwiedziło rekordowe 28,7 mln, czyli o 20 procent więcej niż w 2016.

Największe grono przybyszów, które wzrasta z roku na rok, pochodzi z Chin - w minionym roku było to 6,79 mln osób. Niewiele mniej z Korei Płd. - 6,46 mln.

Celem, jakim stawiają sobie władze Japonii, jest osiągnięcie liczby 40 mln odwiedzających w roku 2020.

"Musimy podjąć kolejne kroki i przyspieszyć działania, by osiągnąć cel - 40 mln w roku igrzysk. Potrzebujemy dalszej kampanii nastawionej na zainteresowanie potencjalnych turystów z innych części świata niż Azja, szczególnie Europy i Australii" - powiedział minister transportu Japonii Keiichi Ishii.

Na znaczący napływ obcokrajowców w związku z igrzyskami specjalnie przygotowują się m.in. władze lotniska Haneda w Tokio, które planują zatrudnienie... robotów. Przetransportują one bagaż, wskażą kierunek i przetłumaczą japońskie zwroty.

Olimpijskie zmagania w stolicy Japonii odbędą się w dniach 24 lipca - 9 sierpnia 2020 roku.(PAP)

olga/ pp/

Data publikacji 13.01.2018, 09:12