Przywódca ChRL Xi: epidemia koronawirusa wywrze krótkotrwały wpływ na gospodarkę

23.02.2020, 17:57aktualizacja: 23.02.2020, 17:57

Chińskie władze podejmą działania, by zmniejszyć wpływ epidemii koronawirusa na gospodarkę; sytuacja w kraju wciąż jest poważna, a wysiłki na rzecz powstrzymania wirusa weszły w krytyczny etap - oświadczył w niedzielę przywódca ChRL Xi Jinping.

Na spotkaniu z najwyższej rangi dygnitarzami Komunistycznej Partii Chin (KPCh) Xi zaznaczył, że na wielu polach walki z epidemią osiągnięto poprawę. Nakazał jednak urzędnikom wszystkich szczebli, by wciąż przywiązywali wagę do kontroli epidemiologicznej.

„Epidemia zapalenia płuc wywołanego nowym koronawirusem nieuchronnie wywrze stosunkowo duży wpływ na gospodarkę i społeczeństwo” - powiedział Xi, cytowany przez państwową agencję prasową Xinhua. Ocenił jednak, że wpływ ten będzie krótkotrwały i pozostanie pod kontrolą. Ponownie wezwał przy tym do wysiłków na rzecz realizacji wytyczonych celów gospodarczych i społecznych.

Rejony o niskim ryzyku zakażeń powinny skupić się na wznowieniu działalności gospodarczej, obszary o średnim ryzyku powinny wracać do pracy w uporządkowany sposób, natomiast priorytetem regionów o wysokim ryzyku pozostaje kontrola epidemii – powiedział Xi.

Według danych państwowej komisji zdrowia do niedzieli w całych Chinach kontynentalnych wykryto łącznie prawie 77 tys. przypadków Covid-19, z czego 2442 pacjentów zmarło, a prawie 23 tys. osób wypisano już ze szpitali. Większość zakażeń i zgonów odnotowano w prowincji Hubei w środkowych Chinach.

Z Kantonu Andrzej Borowiak (PAP)

Data publikacji 23.02.2020, 17:57
Źródło informacji PAP