PwC: rynek mediów i rozrywki w Polsce będzie rósł do 2021 r. średnio o 3,34 proc.

19.09.2017, 13:42aktualizacja: 19.09.2017, 13:42

Analitycy PwC prognozują, że rynek mediów i rozrywki w Polsce będzie rósł w latach 2017-2021 średniorocznie o 3,34 proc. W 2021 roku przychody sektora mają, według prognozy, sięgnąć ok. 45,3 mld zł.

Według raportu "Perspektywy rozwoju branży rozrywki i mediów w Polsce 2017-2021" w bieżącym roku po raz pierwszy wartość rynku reklamy internetowej w Polsce przewyższy wartość reklamy telewizyjnej. Analitycy PwC prognozują, że w kolejnych latach segment telewizyjny będzie stale rósł (średniorocznie 0,8 proc. w latach 2016-2021), ale dynamiczny rozwój reklamy internetowej będzie powodował powiększanie się różnicy pomiędzy oboma segmentami rynku. Wartość rynku reklamy internetowej w Polsce ma, zgodnie z prognozą, wzrosnąć z 838 mln USD w 2016 roku do 1,5 mld USD w 2021 roku.

"Siłą napędzającą wzrost w tym segmencie będzie zwiększająca się liczba gospodarstw domowych posiadających dostęp do szerokopasmowych łącz internetowych (+447 000 w okresie od 2016 do 2021 roku)" - czytamy w raporcie.

Prognoza PwC wskazuje, że segment wideo w internecie będzie się w Polsce rozwijał w średniorocznym tempie 12,2 proc. w latach 2016-2021 i w 2021 roku osiągnie wartość 157 mln USD.

Zdaniem autorów raportu, polski rynek płatnej telewizji cechuje duża dojrzałość i nasycenie - płatna telewizja dociera, według szacunków PwC, obecnie do przeszło 70 proc. gospodarstw domowych. Prognozują, że liczba odbiorców tych usług będzie rosła bardzo powoli i sięgnie w 2021 roku 11,2 mln gospodarstw domowych, co przekłada się na średni wzrost na poziomie 0,1 proc. rocznie. (PAP)

kuc/ ana/ maro/

Data publikacji 19.09.2017, 13:42