Rada Nadzorcza PGNiG powołała sześcioosobowy zarząd, prezesem - Piotr Woźniak

10.02.2016, 15:41aktualizacja: 10.02.2016, 15:41

Rada Nadzorcza PGNiG powołała Piotra Woźniaka na stanowisko prezesa spółki.

Wiceprezesami będą Bogusław Marzec, który będzie odpowiadał za finanse, Janusz Kowalski - za sprawy korporacyjne, Łukasz Kroplewski za rozwój i Maciej Woźniak - za sprawy handlowe.

Funkcję wiceprezesa zachował Waldemar Wójcik - poinformowała w środę spółka.

Kadencja rozpoczyna się 11 lutego 2016 roku, kończy 30 grudnia 2016 roku.

Waldemar Wójcik, wybrany przez pracowników w kwietniu 2014 roku, nadal pełni funkcję wiceprezesa zarządu, a zatem zarząd PGNiG liczy 6 osób.

"Zarząd i Rada Nadzorcza przyjęli rezygnację Pana Piotra Woźniaka z funkcji członka Rady Nadzorczej PGNiG z dniem 10 lutego 2016 roku. Jednocześnie Pan Maciej Woźniak, Pan Bogusław Marzec i Pan Janusz Kowalski wypowiedzieli prokury z dniem 10 lutego 2016 roku" - napisano w komunikacie.

59-letni geolog Piotr Woźniak, jako tymczasowy prezes PGNiG kierował spółką od 11 grudnia 2015 r., kiedy to odwołano poprzedni zarząd z prezesem Mariuszem Zawiszą.

"Powinniśmy podążać za modelem charakterystycznym dla państw zachodnich, jeśli chodzi o źródła i kierunki dostaw. Należy wrócić do pomysłu budowy rurociągu, którym moglibyśmy sprowadzać gaz ze złóż na Morzu Północnym. To jest rejon, który jest stabilnym źródłem dostaw gazu w Europie od wielu lat. Dodatkowo, projekt budowy rurociągu dającego Polsce dostęp do gazu ze złóż na Morzu Północnym pozwoli GK PGNiG na wykorzystanie naturalnych synergii pomiędzy segmentami grupy" - podkreślał Woźniak.(PAP)

drag/ par/

Data publikacji 10.02.2016, 15:41