Rada nadzorcza PKN Orlen przyjęła aktualizację strategii na lata 2019-22

21.12.2018, 08:57aktualizacja: 21.12.2018, 08:57

Rada nadzorcza PKN Orlen przyjęła aktualizację strategii na lata 2019-22. Dokument zakłada m.in. rozwój i zwiększenie produkcji petrochemicznej, dalszą integrację aktywów rafineryjnych i zaangażowanie w energetykę niskoemisyjną.

Jak podkreślił PKN Orlen, informując o aktualizacji swej strategii, "koncern planuje także dalszą systematyczną wypłatę dywidendy uwzględniającą sytuację finansową". "Realizacja wyznaczonych celów to dalsze wzmacnianie pozycji PKN Orlen na konkurencyjnym, wymagającym i zmiennym rynku".

Aktualizacja strategii PKN Orlen na lata 2019-22 - jak zaznaczył koncern - "nie uwzględnia procesu zakupu akcji i integracji z Grupą Lotos". "Po uzyskaniu zgody Komisji Europejskiej i nabyciu pakietu kontrolnego akcji spółki opublikowana zostanie nowa strategia Grupy Orlen obejmująca Grupę Lotos" - zapowiedział płocki koncern.

Zaktualizowane priorytety strategii PKN Orlen przewidują m.in. "nacisk na silne zaplecze B+R i wdrażanie innowacji wspierających wszystkie obszary działalności przy solidnych fundamentach finansowych". Koncern przypomniał, że przekroczył założony na lata 2017-18 cel EBITDA LIFO o 400 mln zł średniorocznie, "co oznacza wypracowanie wyniku w wysokości 9,2 mld zł średniorocznie".

"Jak pokazują wyniki finansowe, PKN Orlen jest dziś w najlepszej sytuacji w swojej historii, co powinno cieszyć naszych akcjonariuszy. Udało nam się przy tym rozpocząć realizację wielu projektów takich, jak program rozwoju petrochemii, czy przejęcie Grupy Lotos, które będą budowały siłę i potencjał koncernu w długiej perspektywie" - powiedział prezes PKN Orlen Daniel Obajtek, cytowany w czwartkowym komunikacie spółki. (PAP)

mb/ mmu/

Data publikacji 21.12.2018, 08:57