Rada Polityki Pieniężnej: w 2019 r. inflacja może być wyższa z powodu cen energii

05.12.2018, 17:29aktualizacja: 05.12.2018, 17:29

W 2019 roku inflacja może być podwyższona przez wzrost cen energii, tj. czynnik pozostający poza oddziaływaniem polityki pieniężnej - stwierdza RPP w komunikacie po zakończonym w środę posiedzeniu.

Rada dodaje, że "skalę wzrostu cen energii w 2019 roku będzie prawdopodobnie ograniczał obserwowany w ostatnich miesiącach spadek cen ropy naftowej".

W efekcie, uznała Rada, "w horyzoncie oddziaływania polityki pieniężnej inflacja utrzyma się w pobliżu celu inflacyjnego".

RPP utrzymała zatem stopy na niezmienionym poziomie, uznając że obecny poziom stóp procentowych "sprzyja utrzymaniu polskiej gospodarki na ścieżce zrównoważonego wzrostu oraz pozwala zachować równowagę makroekonomiczną". (PAP)

autor: Piotr Śmiłowicz

Data publikacji 05.12.2018, 17:29