Raport: podwyżki opłat za wywóz śmieci wzrosły w ostatnim roku o ponad 30 proc.

11.10.2019, 19:23aktualizacja: 11.10.2019, 19:23

Opłaty za wywóz śmieci skoczyły w ostatnim roku o 31 proc. ciągnąc za sobą wzrost cen usług komunalnych - wynika z tegorocznej edycji rankingu „Wydatki mieszkańców na usługi komunalne w miastach powiatowych”.

Jak wskazują autorzy raportu, ceny usług komunalnych w ostatnim roku najbardziej ciągnęły w górę podwyżki opłat za odbiór odpadów, które skoczyły o niemal 31 proc. W tym samym czasie koszt opłat za wodę i odprowadzenie ścieków wzrósł o około 7,7 proc., a niemal bez zmian pozostały podatek od nieruchomości, opłaty za parkowanie czy bilety komunikacji miejskiej.

Z raportu opracowanego przez firmę Curulis wynika, że przeciętna polska rodzina w ciągu roku wydaje 3002 zł na tzw. usługi komunalne – 50 zł na podatek od nieruchomości, 54 zł w formie opłat parkingowych, 649 zł za wywóz odpadów komunalnych, 834 zł na komunikację publiczną a 1415 zł za zużytą wodę i odprowadzone ścieki.

Najdroższe utrzymanie czeka rodziny zamieszkujące miasta pomiędzy 100-200 tys. mieszkańców – 3370 zł. Najtaniej jest w miejscowościach poniżej 50 tys. mieszkańców – 2951 zł. Koszty w województwach zachodnich są znacząco wyższe od tych w Polsce Wschodniej – między najdroższym Śląskiem a najtańszym Podlasiem różnica wynosi 946 zł rocznie na rodzinę.

Jak wskazano, najwięcej, jeśli chodzi o usługi komunalne, wydajemy na wodę i odbiór ścieków. „Cena brutto wody waha się od 2,32 zł/m sześc. we Włodawie do 8,50 zł/m sześc. w Mysłowicach.

Autorzy raportu wskazali, że sumaryczne koszty usług komunalnych wzrosły rok do roku o niecałe 9 proc. "To znacznie więcej niż inflacja, ale to nie koniec. Już dziś możemy przewidywać, że zdecydowanie droższe będą lata kolejne" - ocenili.

Dodali że, powodem jest choćby planowany wzrost płacy minimalnej oraz zamrożone chwilowo ceny energii. (PAP)

lgs/ drag/

Data publikacji 11.10.2019, 19:23