Raport: poprawa sytuacji w branży budowlanej na całym świecie

05.03.2017, 10:57aktualizacja: 05.03.2017, 10:57

Zaobserwowano ogólną poprawę oraz pozytywne sygnały płynące z branży budowlanej większości krajów – wynika z raportu Market Monitor. W Polsce największe problemy mają obecnie firmy realizujące inwestycje publiczne czy Odnawialne Źródła Energii.

Raport Market Monitor dot. branży budowlanej został przygotowany przez analityków firmy Atradius Credito y Caucion.

W przypadku Polski, autorzy raportu podkreślają bardzo dobrą kondycję budownictwa mieszkaniowego i biurowego. Ponadto przewidują, że koniunktura utrzyma się w 2017 r.

Eksperci wskazują także na duży wpływ zmian wynikających z wyborów parlamentarnych w 2015 r. "Widać to w poszczególnych segmentach, np. budownictwo kolejowe odnotowało spowolnienie w pierwszej połowie 2016 r., ale już jest zauważalna poprawa w związku z rozstrzygnięciem się niektórych przetargów na ważne linie kolejowe" - skomentował dyrektor regionalny ds. oceny ryzyka Atradius Credito y Caucion Arkadiusz Taraszkiewicz.

Zwraca on uwagę, na spadek inwestycji publicznych w budownictwie drogowym, choć firmy z tego sektora stosunkowo dobrze sobie z nim radzą. "Dla nich w najbliższej przyszłości najwięcej zależeć będzie od tego, ile z zapowiadanych przetargów publicznych rzeczywiście dojdzie do skutku" - wyjaśnił.

"Dało się zauważyć również mniejsze zainteresowanie inwestycjami infrastrukturalnymi spółek energetycznych, a także zapaść na rynku odnawialnych źródeł energii, szczególnie w przypadku wiatraków i ogromny 50 proc. spadek na tym rynku" - wskazał Taraszkiewicz.

Podkreślił, że "największym wyzwaniem i niewiadomą dla branży mogą się okazać nowe regulacje dotyczące odwróconego obciążenia VAT dla podwykonawców". "Mogą one bezpośrednio wpłynąć na płynność firm budowlanych ze względu na dotychczas małą świadomość wśród podatników, jak to prawo stosować, oraz duże pole do interpretacji" - ocenił. (PAP)

kfk/

Data publikacji 05.03.2017, 10:57