Raport: rosną zaległości branży śmieciowej wobec banków i kontrahentów

31.07.2019, 10:54aktualizacja: 31.07.2019, 10:54

Dynamika wzrostu zaległości branży odpadowej wobec banków i kontrahentów w ub. r. była ponad czterokrotnie wyższa niż w całej gospodarce - informują BIG InfoMonitor oraz BIK.

Jak podkreślają BIG InfoMonitor oraz BIK, przyrastająca w zawrotnym tempie ilość śmieci i coraz większa świadomość ich negatywnego wpływu na środowisko powodują, że rośnie znaczenie firm zajmujących się gospodarowaniem odpadami zarówno dla gospodarki, jak i dla środowiska i społeczeństwa. Tymczasem faktur i rat kredytów nie płaci w terminie co dziewiąta firma, czyli prawie dwa razy więcej niż w całej gospodarce.

"Tym bardziej niepokojące jest, że dynamika wzrostu zaległości tej branży wobec banków i kontrahentów w minionym roku była ponad czterokrotnie wyższa niż w całej gospodarce. Przeterminowane długi przedsiębiorstw zbierających odpady, składujących, usuwających, przetwarzających i odzyskujących surowce wtórne wzrosły o 70 proc. do 237 mln zł" - wskazał prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak.

Z danych rejestru dłużników BIG InfoMonitor oraz BIK wynika, że przedsiębiorstwa związane ze zbieraniem, przetwarzaniem, unieszkodliwianiem odpadów i odzyskiem surowców częściej niż ogół firm w całej gospodarce, zawodzą partnerów biznesowych i banki, przekraczając ustalone terminy płatności. Kłopoty sprawia dostawcom i bankom 11,4 proc. (działających, zawieszonych oraz zamkniętych) firm, podczas gdy wśród wszystkich firm jest to 6,3 proc. Wartość przeterminowanych długów firm "śmieciowych" przekracza obecnie 237 mln zł. Na jednego dłużnika przypadają dwie zaległości, ta wobec partnerów biznesowych wynosi średnio 15,2 tys. zł, a wobec banków 309,6 tys. zł. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ drag/