Resort pracy nie pracuje nad zmianami ograniczenia handlu w niedziele

12.02.2019, 12:14aktualizacja: 12.02.2019, 12:14

Etapowe wdrażanie ograniczenia handlu w niedziele trwa, w MRPiPS nie trwają prace nad zmianą regulacji – przekazał we wtorek wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed.

Wiceszef MRPiPS był pytany na konferencji prasowej w Warszawie o to, czy możliwe jest, by handlowe niedziele wypadały dwa razy w miesiącu.

"Ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele funkcjonuje. Jest etapowe wdrażanie wolnych niedziel, proces trwa. Nic w tym zakresie się nie zmienia. W ministerstwie nie pracujemy nad zmianami. W Sejmie jest poselski projekt zmiany, ale on dotyczy tylko uszczegółowienia zapisów m.in. kwestii związanych z tzw. placówkami pocztowymi" – powiedział wiceminister Szwed.

Szefowa resortu Elżbieta Rafalska także podniosła, że ograniczenie jest wprowadzane etapowo. "Najpierw były dwie niedziele z ograniczeniem handlu. Teraz jest jedna niedziela, w którą handel jest prowadzony" – wskazała. "Pamiętam obawy, że 300 czy 400 tys. pracowników handlu straci zatrudnienie, a widziałam ostatnie dane, gdzie najbardziej wzrosła ilość zatrudnionych, i pracownicy handlu byli na trzecim czy czwartym miejscu. To wymaga uważnych analiz i ocen" – dodała.

Ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele i święta weszła w życie 1 marca 2018 roku. Zgodnie z nią handel w niedziele w 2019 roku będzie dozwolony w jedną niedzielę w miesiącu - ostatnią, a także w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie i w niedzielę poprzedzającą Wielkanoc.

Od 2020 r. zakaz handlu nie będzie obowiązywał jedynie w ostatnią niedzielę stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia każdego kolejnego roku kalendarzowego, a także w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie i w niedzielę poprzedzającą Wielkanoc. (PAP)

ktl/ ozk/ krap/

Data publikacji 12.02.2019, 12:14