Rewidenci wskazują na niejasności w projekcie ustawy o biegłych rewidentach

02.04.2017, 13:13aktualizacja: 02.04.2017, 13:13

W projekcie ustawy o biegłych rewidentach są niejasności m.in. z zakazu podwykonawstwa, mogą one też uniemożliwić skorzystanie z pomocy zewnętrznych ekspertów - mówią rewidenci. Według resortu finansów projektowane przepisy nie regulują tych kwestii.

Prezes Krajowej Rady Biegłych Rewidentów Krzysztof Burnos zwrócił uwagę w informacji przekazanej PAP na zawarte w projekcie ustawy o biegłych rewidentach (pracuje nad nią Sejm) na niejasności dotyczące zapisów o zakazie podwykonawstwa. Pierwsza ma dotyczyć możliwości posiłkowania się zewnętrznymi ekspertami np. z zakresu IT lub systemów kontroli wewnętrznej. Chodzi o firmy, które audytorzy zatrudniają do weryfikowania jakiegoś elementu funkcjonowania przedsiębiorstwa. Burnos zapewnia, że dzieje się to pod nadzorem biegłego rewidenta i zgodnie z przyjętym planem badania.

"Wszystko wskazuje na to, że aktualne zapisy projektu ustawy najprawdopodobniej stoją w sprzeczności ze standardami badania, bo wykluczają taką możliwość. A to w praktyce oznacza potężną barierę w rozwoju małych i średnich firm audytorskich, ponieważ tylko największe firmy na stałe posiadają takich ekspertów" - ocenia prezes KRBR. Według niego zapisy projektu nie dopuszczają zatrudnienia przez firmę audytorską do podwykonawstwa innej firmy niż firma audytorska.

Burnos zwrócił uwagę, że teoretycznie można zatrudniać ekspertów, ale wyłącznie na umowę zlecenie lub umowę o pracę. "Natomiast eksperci ci takiej formy zatrudnienia nie chcą, bo albo są stałymi pracownikami innych firm nieaudytorskich, albo prowadzą działalność gospodarczą i chcę wystawiać - tak jak dzisiaj - fakturę dla audytora, a nie wiązać się z nim umową o pracę" - dodał. (PAP)

mmu/ amac/

Data publikacji 02.04.2017, 13:13