Rumuński dostawca usług nawigacji powietrznej instaluje najnowszy system komunikacji głosowej firmy Rohde & Schwarz w alarmowym centrum kontroli obszaru

20.03.2013, 12:11aktualizacja: 20.03.2013, 12:11

BUKARESZT, Rumunia i MONACHIUM, 20 marca 2013 r. /PRNewswire/ - System komunikacji głosowej R&S VCS-4G pomyślnie przeszedł ostatnie testy polowe w alarmowym centrum kontroli obszaru ROMATSA, które odpowiada za nadzór nad całą przestrzenią powietrzną Rumunii.

ROMATSA, rumuński usługodawca z sektora nawigacji powietrznej, wyposażył swoje alarmowe centrum kontroli obszaru (ACC, Area Control Center) w R&S  VCS-4G, czyli oparty na protokole IP system komunikacji głosowej firmy Rohde & Schwarz. System ten wdrożono pod koniec 2012 roku. Zapewnia on komunikację w układach powietrze-ziemia i ziemia-ziemia, zastępując główne oraz zapasowe systemy komunikacji głosowej (VCS) centrum Romatsa w Bukareszcie w razie ich awarii. Z uwagi na redundancję, poszczególne elementy systemu rozmieszczono w kilku lokalizacjach na terenie Bukaresztu i w jego okolicach.

Personel ROMATSA w ACC może teraz komunikować się całkowicie niezależnie od głównych oraz zapasowych systemów VCS, z dostępem do radiostacji VoIP i wież kontrolnych z całego kraju. Komunikacja ziemia-ziemia z pobliskimi dostawcami usług nawigacji powietrznej (ANSP, Air Navigation Service Providers) odbywa się za pośrednictwem linii MFC-R2. Połączenia między systemami alarmowymi a zasobami radiowo-telefonicznymi ROMATSA oparte będą na sieciowej infrastrukturze adresów IP. Za integrację systemów odpowiada spółka Rohde & Schwarz Topex SA.

Systemy Voice over IP (VoIP) spełniające wymogi normy EUROCAE ED-137 to optymalna dla ATC technologia komunikacyjna, która zastąpi przestarzałe systemy TDM. W pełni oparta na protokole IP komunikacja głosowa R&S  VCS-4G jest zgodna z tą normą. Firma Rohde & Schwarz, na wiosnę 2011 r., dodała do swojej oferty zaawansowane rozwiązanie, jakim jest R&S  VCS-4G. System ten charakteryzuje się redundantną budową oraz posiada szereg interfejsów kompatybilnych z systemami zewnętrznymi, które umożliwiają np. nagrywanie głosu lub podłączenie linii telefonicznej. Wyjątkowa architektura zapewnia skalowalność i łatwą rozbudowę systemu bez konieczności wymiany dotychczasowego oprzyrządowania. R&S VCS-4G już teraz spełnia najnowsze wymogi technologiczne ATC, takie jak udostępnianie zasobów, konsolidacja obiektów, dystrybucja geograficzna czy też wirtualne centrum. Wszystkie te funkcje wychodzą naprzeciw celom, jakie globalne lotnictwo stawia sobie w zakresie skuteczności i bezpieczeństwa.

Źródło: Rohde & Schwarz

KONTAKT: