Newsletter

Rybacy rozpoczęli "śledziowe żniwa" na Zalewie Wiślanym

08.03.2017, 17:29aktualizacja: 08.03.2017, 17:29

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Rybacy znad Zalewu Wiślanego rozpoczęli w środę masowe połowy śledzi, które przypłynęły z Bałtyku na tarło. Tegoroczny sezon rozpoczął się wcześniej, bo zwykle zbiornik był zamarznięty co najmniej do połowy marca.

Jak powiedział PAP Paweł Kozioł z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany", początek połowów jest bardzo dobry. Jego łódź przywiozła w środę do portu we Fromborku ok. 5 ton śledzi. "Ryba jest ładna, w dobrej kondycji, więc sezon powinien być udany" - ocenił.

Ze względu na łagodną zimę sezon rozpoczął się wcześnie. Zalew był zamarznięty jedynie od stycznia do końca lutego. Rybacy mogą wypływać dopiero wtedy, gdy zbiornik jest wolny od lodu i mają pewność, że nie uszkodzą sprzętu.

W tym sezonie rybakom nie wyznaczono dopuszczalnego limitu odłowów śledzi. W poprzednim roku tzw. kwota połowowa śledzi dla tego akwenu wynosiła 3,4 tys. ton, a udało się odłowić ok. 2,8 tys. ton ryb tego gatunku.

Masowe połowy śledzi są zwykle pierwszym po zimie znaczącym zarobkiem dla rodzin utrzymujących się z rybołówstwa na Zalewie Wiślanym. Rybacy nazywają je "śledziowymi żniwami", bo w ciągu kilku tygodni uzyskują ponad połowę swoich rocznych dochodów.

Połowami śledzi zajmuje się ponad 80 zarejestrowanych na tym akwenie załóg rybackich. Rekordziści potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet ponad 20 ton śledzi w ciągu doby.

Śledzie wpływają do Zalewu Wiślanego na tarło, gdy woda ma 6-8 stopni C. Po złożeniu ikry wracają do Morza Bałtyckiego. Połowy skończą się, kiedy temperatura wody wzrośnie do 12 stopni C. (PAP)

mbo/ amac/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 08.03.2017, 17:29
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ