Rząd przyjął projekt noweli o VAT, która ma uszczelnić pobór tego podatku

25.10.2016, 17:50aktualizacja: 25.10.2016, 17:50

Ograniczenie nadużyć i uszczelnienie poboru VAT poprzez m.in. przywrócenie tzw. sankcji administracyjnej czy ograniczenie rozliczeń kwartalnych - taki ma być efekt "dużej" noweli ustawy o VAT, której projekt we wtorek przyjął rząd.

Projekt zakłada także utrzymanie do końca 2018 r. dotychczasowych stawek podatku VAT: 8 i 23 proc., obok obowiązującej stawki 5 proc. "Jest to konieczne, ponieważ rozwiązania uszczelniające system podatkowy przyniosą efekty dopiero w roku następnym i latach kolejnych" - wyjaśniło CIR w komunikacie.

Projekt przewiduje też rozszerzenie stosowania tzw. odwróconego VAT (gdy to nabywca, a nie dostawca rozlicza VAT) m.in. naokreślone usługi budowlane i procesory.

Ogranicza ponadto stosowanie kwartalnych rozliczeń VAT. Nadal z tej formy rozliczeń będą mogły korzystać tylko małe przedsiębiorstwa, tj. podatnicy podatku VAT, u których wartość sprzedaży nie przekroczyła 1,2 mln euro w poprzednim roku podatkowym.

Projekt przewiduje również sankcje podatkowe (tzw. sankcja administracyjna) za nierzetelne rozliczanie VAT. W przypadku zaniżenia zobowiązania podatkowego lub zawyżenia kwoty zwrotu podatku oraz niewpłacenia należnego zobowiązania w sytuacji niezłożenia deklaracji – groziłaby sankcja podatkowa w wysokości 30 proc. kwoty zaniżenia lub zawyżenia, a 20 proc. w przypadku złożenia korekty deklaracji po kontroli podatkowej lub w trakcie postępowania kontrolnego. Przewidziano także podwyższoną sankcję podatkową w wysokości 100 proc. w stosunku do podatników dopuszczających się oszustw podatkowych, w tym odliczających podatek z tzw. pustych faktur.

Nowe rozwiązania mają obowiązywać od 1 stycznia 2017 r., z wyjątkiem części przepisów, które wejdą w życie 1 stycznia 2018 r. (PAP)

son/ itm/

Data publikacji 25.10.2016, 17:50