Rząd przyjął założenia do przyszłorocznego budżetu, prognozuje wzrost PKB o 3,7 %

11.06.2019, 16:43aktualizacja: 11.06.2019, 16:43

Rząd przyjął założenia do przyszłorocznego budżetu; prognozuje wzrost PKB o 3,7 proc. w 2020 r. i inflację w wysokości 2,5 proc. - wynika z wtorkowego komunikatu CIR.

Założono nominalny wzrost wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej o 6 proc., automatycznych podwyżek w tej wielkości jednak nie będzie.

Rzecznik rządu Piotr Mueller pytany o to, czy założenia do projektu budżetu przyjęte przez rząd są inne niż zaproponowane wcześniej, powiedział: "W tym zakresie wszystkie postulaty, które były przedstawiane w projektach, zostały na tym samym poziomie".

Centrum Informacyjne Rządu podało, że Rada Ministrów przyjęła we wtorek założenia do projektu budżetu państwa na 2020 r., przygotowane przez ministra finansów.

"Przyjęto, że w latach 2019 i 2020 realne tempo wzrostu PKB w Polsce wyniesie odpowiednio: 4,0 proc. oraz 3,7 proc. Podobnie, jak miało to miejsce w 2018 r., oczekiwany jest dalszy wzrost udziału inwestycji w PKB, m.in. w związku z rosnącym wykorzystaniem funduszy z bieżącej perspektywy finansowej Unii Europejskiej (...). Przyjęto, że tempo wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2019-2020 wyniesie odpowiednio: 1,8 proc. i 2,5 proc." - napisano w komunikacie CIR.

Rząd przyjął też "propozycję średniorocznych wskaźników wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej na rok 2020 oraz informację o prognozowanych wielkościach makroekonomicznych stanowiących podstawę do opracowania projektu ustawy budżetowej na rok 2020".

Na potrzeby projektu budżetu przyjęto "średnioroczny wskaźnik wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej – 106,0 proc. w ujęciu nominalnym (oznacza to, że wynagrodzenia w 2020 r. nie będą automatycznie waloryzowane jednym wskaźnikiem)." (PAP)

Autor: Marcin Musiał, Aneta Oksiuta

Data publikacji 11.06.2019, 16:43