Rzecznik MŚP: ograniczenie handlu w niedziele korzystne dla małych sklepów

20.03.2019, 15:04aktualizacja: 20.03.2019, 15:04

Ogromna liczba małych i średnich sklepów informuje, że jest zadowolona z ograniczenia handlu w niedziele - napisał w liście do premiera Rzecznik MŚP Adam Abramowicz. Jego zdaniem doniesienia o rzekomym zamknięciu 16 tys. małych sklepów są nierzetelne.

Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw w liście wysłanym w środę do premiera Mateusza Morawieckiego zwrócił uwagę na dyskusje w mediach o negatywnym wpływie zakazu handlu w niedziele na małe i średnie sklepy, wskazując, że na poparcie tej tezy przywołuje się fragment opinii Biura Analiz Sejmowych o spadku obrotu tych sklepów o 20-30 proc. oraz zamknięcie w 2018 r. 16 tys. z nich.

"Z racji, iż do Biura Rzecznika napływały informacje od handlowych MŚP (poprzez organizacje ich reprezentujące) oraz indywidualnych przedsiębiorców, że ogromna ich liczba jest z ustawy +o zakazie handlu w niedziele+ zadowolona, (nie wszyscy - sygnały od niezadowolonych też otrzymywałem) postanowiłem sprawdzić informacje podawane w mediach" - napisał Rzecznik.

"Jeśli chodzi o 16 tysięcy małych sklepów zamkniętych rzekomo z powodu ograniczenia handlu w niedziele, stwierdzam, że jest to informacja nierzetelna, mijająca się z prawdą i niepoparta godnymi zaufania danymi" - podkreślił Rzecznik w piśmie. Stwierdził też, że Główny Urząd Statystyczny nie opublikował jeszcze danych na ten temat, a podawane liczby są nadużyciem. (PAP)

autor: Małgorzata Werner-Woś

mww/ amac/ pad/