Sasin zapowiedział budowę południowej obwodnicy Chełma

19.01.2020, 17:41aktualizacja: 19.01.2020, 17:41

Budowę południowej obwodnicy Chełma (Lubelskie) zapowiedział wicepremier, minister aktywów państwowych Jacek Sasin. Poinformował,że jeszcze w tym roku będzie rozpisany przetarg na budowę północnej obwodnicy tego miasta, w ciągu drogi ekspresowej S12.

Sasin poinformował w niedzielę na konferencji prasowej w Chełmie o przygotowaniach do nowej inwestycji. „Prowadzimy bardzo intensywne prace nad realizacją południowej obwodnicy Chełma, aby ruch kierunku Hrubieszowa i przejścia granicznego z Ukrainą w Zosinie mógł omijać centrum miasta” – powiedział wicepremier.

Dyrektor lubelskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Mirosław Czech powiedział, że według wstępnych analiz południowa obwodnica Chełma miałaby ok. 7,6 km długości. Szacunkowy koszt tej inwestycji to około 150 mln zł. „Droga przebiegłaby w większości po gruntach stanowiących własność samorządu i Skarbu Państwa (…) Możemy już pod koniec tej kadencji samorządu wbijać łopatę” – powiedział Czech.

Prezydent Chełma Jakub Banaszek poinformował, że na jednej z najbliższych sesji rady miasta będzie zaprezentowana koncepcja założeń realizacji tej inwestycji. „Będziemy wnioskować, żeby zabezpieczyć w budżecie środki na realizację projektu tej inwestycji” – zaznaczył.

Jego zdaniem obwodnica jest bardzo potrzebna dla usprawnienia komunikacji w mieście, ale też stworzy nowe tereny inwestycyjne i da możliwości rozwoju Chełma. „Miasto samo z siebie takich środków nie ma, ale przy wsparciu rządowym możemy ta inwestycję zrealizować” – dodał Banaszek.

Wicepremier Sasin przypomniał że trwają już prace przy budowie północnej obwodnicy Chełma, która będzie przebiegać w ciągu drogi ekspresowej S12. „Jeszcze w tym roku będzie rozpisany przetarg na budowę obwodnicy” – zapowiedział. Obwodnica północna Chełma ma kosztować 692 mln zł.( PAP)

ren/ wj/

Data publikacji 19.01.2020, 17:41