Sejm uchwalił ustawę o Przedsiębiorstwie Państwowym "Porty Lotnicze"

15.09.2017, 12:54aktualizacja: 15.09.2017, 12:54

Sejm uchwalił w piątek ustawę autorstwa posłów PiS o Przedsiębiorstwie Państwowym "Porty Lotnicze" (PPL), zgodnie z którą dotychczasowe organy zarządzania zostaną zastąpione prezesem PPL oraz radą nadzorczą.

W głosowaniu udział wzięło 441 posłów, "za" opowiedziało się 230, przeciw było 185, a wstrzymało się 26 parlamentarzystów.

Wcześniej Sejm odrzucił wniosek PO o odrzucenie projektu w całości oraz wniosek mniejszości, w którym zaproponowano, aby do zadań rady nadzorczej należał stały nadzór nad działalnością PPL.

Przedsiębiorstwo Państwowe "Porty Lotnicze" zarządza największym w Polsce portem, czyli warszawskim Lotniskiem Chopina. Ma też udziały w portach regionalnych, np. w Krakowie, Rzeszowie, Modlinie czy Poznaniu.

Zgodnie z ustawą z 1987 r. o Przedsiębiorstwie Państwowym "Porty Lotnicze" organami PPL są: naczelny dyrektor, zebranie delegatów i rada pracownicza. Naczelny dyrektor zarządza i reprezentuje PPL.

Posłowie PiS w nowej ustawie chcą "profesjonalizacji nadzoru nad działalnością PPL poprzez rezygnację z organów pracowniczych na rzecz rady nadzorczej powoływanej przez ministra właściwego do spraw transportu z osób spełniających standardowe wymagania stawiane członkom rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa" - zapisano w uzasadnieniu do projektu. Równocześnie zachowana zostanie dotychczasowa forma działalności, czyli przedsiębiorstwo państwowe, "co pozwoli na utrzymanie funkcji nadzoru sprawowanego przez ministra właściwego do spraw transportu".

W uzasadnieniu projektu napisano także, że uchwalenie nowej ustawy o Przedsiębiorstwie Państwowym "Porty Lotnicze" jest niezbędne przede wszystkim ze względu na konieczność zaktualizowania podstaw prawnych działania tego przedsiębiorstwa i wprowadzi przejrzyste zasady nadzoru i zarządzania.

Teraz ustawa trafi do Senatu. (PAP)

aop/ je/

Data publikacji 15.09.2017, 12:54