Sejm za 10-proc. podwyżką akcyzy na alkohole i wyroby tytoniowe

20.12.2019, 18:28aktualizacja: 20.12.2019, 18:28

Sejm opowiedział się w piątek za 10-proc. podwyżką akcyzy na alkohole i wyroby tytoniowe - odrzucił uchwałę Senatu, który podwyżkom się sprzeciwił.

Za odrzuceniem uchwały Senatu o odrzuceniu nowelizacji ustawy o akcyzie głosowało 240 posłów, przeciw było 202, 4 wstrzymało się od głosu.

Chodzi o uchwaloną przez Sejm, rządową nowelizację ustawy o podatku akcyzowym, która przewiduje 10-proc. podwyżkę stawek na wyroby alkoholowe i tytoniowe. Zmiany mają wejść w życie 1 stycznia 2020 r.

Senat w środę odrzucił nowelę. Senator Agnieszka Kołacz-Leszczyńska (KO) tłumaczyła wniosek w tej sprawie obawami, że ani jedna złotówka pochodząca ze wzrostu akcyzy nie trafi na realizację programu profilaktyki zdrowotnej, np. na walkę z chorobami nowotworowymi.

Na zmianach budżet ma zyskać ok. 1,7 mld zł w przyszłym roku.

Jak szacuje resort finansów, wskutek podwyżki akcyzy np. półlitrowa butelka wódki może podrożeć o ok. 1,4 zł, a cena półlitrowej puszki piwa (o ekstrakcie 12 st. Plato) wzrosłaby o ok. 0,06 zł.

Wina o poj. 0,75 l mogą podrożeć o ok. 0,12 zł (z VAT-em ok. 0,15 zł), a napoje fermentowane, np. wina owocowe o poj. 0,75 l - o ok. 0,12 zł (z VAT-em ok. 0,15 zł). Natomiast tzw. wyroby pośrednie, np. wina porto o poj. 0,5 l, mogą zdrożeć o ok. 0,16 zł (z VAT-em ok. 0,20 zł).

Ministerstwo Finansów obliczyło, że podwyższenie akcyzy związane z wyrobami tytoniowymi może podnieść cenę paczki papierosów (20 szt.) przeciętnie o ok. 1,02 zł, a paczka tytoniu do palenia (50 g) będzie droższa o 1,69 zł. Cena cygar może wzrosnąć ok. 0,40 zł za sztukę, a kilograma suszu tytoniowego o ok. 22,93 zł. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ skr/