Senat bez poprawek przyjął nowelizację ustawy górniczej

16.03.2017, 17:33aktualizacja: 16.03.2017, 17:33

Senat bez poprawek przyjął w czwartek nowelizację tzw. ustawy górniczej, wyłączającą nieruchomości rolne zbywane przez firmy górnicze spod reżimu ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz umożliwiającą związkowcom korzystanie z urlopów górniczych.

Za przyjęciem bez poprawek nowelizacji ustawy o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego głosowało 58 senatorów, przeciw było 24, a jeden się wstrzymał od głosu. Po podpisaniu przez prezydenta ustawa, uchwalona przez Sejm 9 marca, ma wejść w życie następnego dnia po ogłoszeniu.

Związek zawodowy Sierpień 80 zaapelował w czwartek do prezydenta Andrzeja Dudy, aby podpisał ustawę, ale zapisy dotyczące możliwości korzystania z urlopów górniczych przez działaczy związkowych skierował do Trybunału Konstytucyjnego.

O pilne przyjęcie ustawy bez poprawek apelował wcześniej minister energii Krzysztof Tchórzewski, wskazując, iż obecne przepisy ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego blokują planowane na początek kwietnia połączenie Katowickiego Holdingu Węglowego (KHW) z Polską Grupą Górniczą (PGG). W skład majątku holdingu, nabywanego przez PGG, wchodzą bowiem nieruchomości rolne, które zgodnie z dotychczasowymi zapisami ustawy mogłyby być zbyte jedynie w celu prowadzenia działalności rolniczej - choć faktycznie nie była i nie jest ona na tych gruntach prowadzona - znajdują się tam np. górnicze hałdy. (PAP)

mab/ amac/

Data publikacji 16.03.2017, 17:33