Senat nie wniósł poprawek do specustawy w sprawie ASF

09.09.2016, 18:19aktualizacja: 09.09.2016, 18:19

Senat nie wniósł w piątek poprawek do specustawy o rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Zakłada ona wykup świń ze stref zagrożonych i przerób mięsa na konserwy, a następnie ich zakup przez instytucje państwowe.

Za ustawą bez poprawek głosowali wszyscy obecni senatorowie - 74 osoby.

Ustawa została uchwalona przez Sejm 5 września w trybie nadzwyczajnym, w ciągu jednego dnia. Poparły ją wszystkie kluby poselskie. W czwartek ustawą zajmowała się senacka komisja rolnictwa, która jednogłośnie rekomendowała Senatowi przyjęcie jej bez poprawek.

Afrykański pomór świń - choroba świń, która nasiliła się od końca czerwca tego roku - jest kłopotem przede wszystkim dla hodowców i przetwórców, dlatego rząd zaproponował szczególne rozwiązania - zaznaczył senator sprawozdawca Tadeusz Romańczuk (PiS) przedstawiając sprawozdanie komisji rolnictwa. Wyjaśnił, że chodzi o to, by jak najszybszej "zdjąć" nadwyżki mięsa wieprzowego ze stref zagrożenia. Znajduje się tam 150-180 tys. sztuk świń - dodał.

Ustawa ma pomóc rolnikom w sprzedaży zdrowych tuczników ze stref zagrożonych w związku z wystąpieniem ASF. Każda świnia, która zostanie zakupiona, będzie przebadana, ale jej mięso nie trafi bezpośrednio do handlu, lecz będzie przetworzone w temperaturze powyżej 120 stopni głównie na konserwy - tłumaczył Romańczuk.

Według resortu rolnictwa, rozwiązania zaproponowane w ustawie pozwolą na legalną sprzedaż tuczników do zakładów zatwierdzonych przez powiatowego lekarza weterynarii, a rolnicy otrzymają co najmniej średnią rynkową cenę z ich regionu. Zakłady, które podejmą się produkcji konserw z mięsa świń ze stref z ograniczeniami, będą miały zagwarantowany ich wykup przez instytucje z sektora finansów publicznych.

Ustawa ma wejść w życie następnego dnia po ogłoszeniu. Teraz trafi do podpisu prezydenta. (PAP)

awy/

Data publikacji 09.09.2016, 18:19