Smoliński: przeznaczymy 6,2 mld zł na budownictwo społeczne

09.07.2017, 12:33aktualizacja: 09.07.2017, 12:33

Na bezzwrotne wsparcie budownictwa społecznego przez programy BGK zarezerwowane będzie 6,2 mld zł – powiedział PAP wiceminister infrastruktury i budownictwa Kazimierz Smoliński. Pieniądze będą przeznaczone głównie na wsparcie gmin.

Smoliński zaznaczył, że pieniądze zostały ujęte w uchwale rządu, dotyczącej Narodowego Programu Mieszkaniowego (NMP).

"To kwota – po pierwsze – na bezzwrotne wsparcie szeroko rozumianego budownictwa społecznego, to jest na budownictwo komunalne oraz – po drugie – na dofinansowanie kosztów budowy mieszkań społecznych czynszowych prowadzonych przez podmiot prywatny we współpracy z gminą, a także na domy dla bezdomnych" - wyjaśnił Smoliński.

Dodał, że 6,2 mld zł ma być wykorzystane do 2025 roku.

Uchwałę ws. NPM rząd przyjął we wrześniu 2016 roku. Zakłada ona zwiększenie dostępu do mieszkań dla osób o średnich i niskich dochodach oraz poprawę stanu technicznego zasobów mieszkaniowych wraz ze zwiększeniem ich efektywności energetycznej.

Zgodnie z Narodowym Programem Mieszkaniowym, do 2030 r. średnia liczba mieszkań ma wzrosnąć z obecnych 363 na 1000 mieszkańców, do 435. "Zakładając, że nie zmieni nam się liczba mieszkańców i nie ubędzie nam mieszkań, to oznacza dokładnie 2 mln 744 tys. mieszkań, w ciągu 13 lat" - mówił jeszcze w czerwcu prezes BGK Nieruchomości Mirosław Barszcz. (PAP)

mp/ amac/

Data publikacji 09.07.2017, 12:33