Sopot: Norman Davies laureatem Nagrody Europejskiego Forum Nowych Idei

28.09.2017, 11:20aktualizacja: 28.09.2017, 11:20

Profesor i polsko-brytyjski historyk, Norman Davies został laureatem specjalnej Nagrody Europejskiego Forum Nowych Idei za 2017 r. Nagrodzono go m.in. za promowanie pozytywnego wizerunku Polski w Europie.

Nagroda specjalna Europejskiego Forum Nowych Idei dla profesora Normana Daviesa została ogłoszona i wręczona w środę wieczorem podczas uroczystej gali w Sopocie, która oficjalnie rozpoczęła VII Europejskie Forum Nowych Idei. Profesor jest drugim laureatem nagrody Forum; pierwszym cztery lata temu został Lech Wałęsa.

Prof. Jerzy Buzek, który wygłosił laudację na cześć laureata powiedział, że Wielki Polak, profesor Norman Davies otrzymał Nagrodę EFNI "za promowanie pozytywnego wizerunku Polski w zjednoczonej Europie, za swój wkład na rzecz integracji europejskiej oraz za przypominanie i bronienie wspólnych wartości, na których zbudowana jest europejska wspólnota". Wyraźnie wzruszony profesor Davies po odebraniu nagrody powiedział tylko dwa słowa: "dziękuję bardzo".

Norman Davies jest autorem wielokrotnie nagradzanej historii Polski "Boże igrzysko"” (1981) oraz bestsellera w Wielkiej Brytanii "Europa. Rozprawa historyka z historią" (1986). Odznaczony Orderem św. Michała i św. Jerzego za zasługi dla historii (2001) oraz Orderem Orła Białego (2012). Członek Akademii Brytyjskiej, członek honorowy Uniwersytetu Oksfordzkiego i członek Uniwersytetu Cambridge.

"Profesor nieustannie inspiruje nasze myślenie o wspólnocie narodowej, o Polsce i Europie, doskonale spełnia tę tak wśród Polaków silną nadzieję, że inni są w stanie zrozumieć i pokochać naszą wspólnotę i jej historię, ze wszystkimi cudownymi, ale i trudnymi ich elementami" – mówił Buzek w laudacji. (PAP)

bls/ mars/

Data publikacji 28.09.2017, 11:20