Spadła ocena polskiego systemu podatkowego; najdotkliwsza niestabilność prawa

02.03.2020, 16:41aktualizacja: 02.03.2020, 16:41

Spadła ocena polskiego systemu podatkowego, jest na najniższym poziomie od ośmiu lat – wynika z badania uczestników X Kongresu Podatków i Rachunkowości KPMG, które opublikowano w poniedziałek. Firmom najbardziej dokucza niestabilność prawa.

„Raport odzwierciedla dobrze nastroje kadry zarządzającej, w szczególności osób zajmujących się podatkami” – zaznaczył. „Wydaje mi się, że to jest +żółta kartka+ dla osób odpowiedzialnych za tworzenie systemu podatkowego” – powiedział podczas spotkania z dziennikarzami partner w KPMG Rafał Ciołek.

Według niego w latach 2013-2014 ocena polskiego systemu podatkowego nie wypadała tak źle, wówczas średnia wyniosła 2,5 pkt, podczas gdy obecnie wynosi 2,06 pkt (w pięciostopniowej skali) i jest o 0,2 pkt niższa w porównaniu z wynikiem ubiegłorocznym. Zdaniem Ciołka nominalnie zmiana nie jest duża, jednak podtrzymuje trwający od wielu lat negatywny trend. Obecnie ocena jest najniższa w historii przeprowadzania ankiety, czyli od 2013 r.

„Jak zwykle najbardziej doskwiera podatnikom niestabilność przepisów podatkowych. W tym roku bardzo pogorszyła się też ocena, jeśli chodzi o wcześniejsze informowanie o zmianach” – wyjaśnił. Do największych bolączek należą też kwestie związane z cenami transferowymi.

Większość ocen poszczególnych elementów polskiego systemu podatkowego było gorsze niż rok wcześniej. Wyjątkiem było "nastawienie urzędników administracji podatkowej", które uczestnicy kongresu ocenili tak samo jak w ubiegłym roku na 2,5 pkt. (45 proc. oceniła średnio, 11 proc. dobrze, 26 proc. słabo, a 18 proc. bardzo słabo). (PAP)

mmu/ drag/

Data publikacji 02.03.2020, 16:41