Spółka Rohde & Schwarz została wybrana w postępowaniu konkursowym na wykonawcę systemu komunikacji dla okrętu Królewskiej Marynarki Wojennej Type 26 Global Combat Ship

12.09.2013, 10:00aktualizacja: 12.09.2013, 10:00

DSEi, LONDYN, 11 września 2013 r. /PRNewswire/ - Spółka Rohde & Schwarz UK Ltd wygrała w ostatniej fazie trwającego 12 miesięcy postępowania konkursowego prowadzonego przez BAE Systems w sprawie wyboru wykonawcy zintegrowanego systemu komunikacji dla przyszłego okrętu Królewskiej Marynarki Wojennej Type 26 Global Combat Ship.

Propozycja Rohde & Schwarz dla fregaty Type 26 jest ucieleśnieniem najnowocześniejszej techniki wykorzystującej innowacyjne systemy, na podstawie których ma zostać skonstruowany technologicznie zaawansowany system komunikacji. W połączeniu z wysokim stopniem niezawodności pozwoli to ograniczyć koszty działania urządzenia i jego konserwacji, a także zwiększy efektywność wykorzystania środków przez brytyjską marynarkę wojenną, dostęp do urządzenia, a także polepszy osiągi w warunkach operacyjnych.

Jest to kolejny sukces Rohde & Schwarz na polu zamówień udzielanych przez marynarkę wojenną w Wielkiej Brytanii - firma ta dostarczała już rozwiązania komunikacyjne dla lotniskowców typu Queen Elizabeth, przybrzeżnych łodzi patrolowych typu River i jednostek pomocniczych typu Bay.

Na arenie międzynarodowej rozwiązania komunikacyjne Rohde & Schwarz stosowane są także w australijskich niszczycielach typu Hobart, holenderskich fregatach typu LCF i łodziach desantowych typu LPD oraz hiszpańskich fregatach typu F100 i łodziach desantowych.

Źródło: Rohde & Schwarz

KONTAKT: