Sprzedaż aut w W. Brytanii spadła w 2017 r., po raz pierwszy od 8 lat

05.01.2018, 16:35aktualizacja: 05.01.2018, 16:35

Sprzedaż nowych samochodów w W. Brytanii spadła w 2017 r. po raz pierwszy od 8 lat i będzie w tym roku nadal maleć, głównie ze względu na słaby wzrost gospodarczy - podało w piątek Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów i Sprzedawców Samochodowych.

Według przedstawionych w piątek danych Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów i Sprzedawców Samochodowych (SMMT) łączna podaż aut zmniejszyła się w 2017 r. o 5,7 proc. do 2,54 mln pojazdów w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. "Spadku na taką skalę nie notowano od 2009 roku, gdy brytyjska gospodarka była pogrążona w głębokiej recesji na skutek globalnego kryzysu finansowego" - wskazali, cytowani przez AP przedstawiciele SMMT.

Sprzedaż samochodów prywatnym odbiorcom zmniejszyła się w 2017 r. o 6,8 proc., a tzw. pojazdów flotowych (np. przeznaczonych do wypożyczalni) - o 4,4 proc. Z kolei użytkownikom biznesowym sprzedano o 7,7 proc. mniej aut.

Na 2018 rok stowarzyszenie przewiduje dalszy spadek - w granicach 5-7 proc. ze względu na "słaby wzrost gospodarczy".

Wśród negatywnych czynników, które wpłynęły na ubiegłoroczne wyniki branży, stowarzyszenie wskazało "niepewność związaną z antydieslowską retoryką" oraz spadek zaufania do gospodarki w związku z Brexitem.

Jak podkreśliła AP, osłabienie w 2017 roku brytyjskiej gospodarki było w znacznej mierze efektem niepewności związanej z decyzją Wielkiej Brytanii o wyjściu z Unii Europejskiej. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

edytor: Jacek Ensztein