Pobierz materiał i Publikuj za darmo
28 lutego przypada tzw. tłusty czwartek. Według tradycji należy zjeść tego dnia choć jednego pączka, aby uniknąć niepowodzeń do końca roku.
Jak informuje w czwartek na Twitterze Główny Urząd Statystyczny, przeciętny Polak na wyroby cukiernicze wydaje miesięcznie niecałe 6 zł miesięcznie. W 2017 roku było to 5,85 zł. Dla porównania jeszcze dziesięć lat temu, w 2008 roku, wydawaliśmy na słodycze 4,28 zł miesięcznie.
Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce sięga XVII wieku. Dawniej jadano je nie na słodko, lecz ze skwarkami, smażone tak, aby były jak najbardziej tłuste. Miał to być sposób najedzenia się na zapas przed 40-dniowym postem, w czasie którego spożywano tylko postne potrawy.
Pączek idealny powinien mieć ponad 400 kalorii, ważyć od 55 do 70 gramów, być wykonany z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony i z białą obrączką dookoła. Najpopularniejsze są pączki tradycyjne - z dżemem lub marmoladą, a najbardziej dietetyczne - z nadzieniem różanym.(PAP)
dka/ wus/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 28.02.2019, 11:19 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |