Szef KPRM: Uber zacznie płacić podatki w Polsce

19.02.2019, 10:44aktualizacja: 19.02.2019, 10:44

W ciągu najbliższych tygodni zostanie przyjęte prawo, które ureguluje sprawy firmy Uber i zacznie ona płacić podatki w Polsce - poinformował szef KPRM Michał Dworczyk.

Dodał, że w resorcie infrastruktury toczą się też pracę nad zasadami korzystania z hulajnóg elektrycznych.

Dworczyk był pytany w radiu RMF FM, kiedy firma Uber i "jej odnogi", takie jak firma Lime, która udostępnia hulajnogi elektryczne w Warszawie, zaczną płacić podatki w Polsce.

"W zeszłym tygodniu Komitet Stały Rady Ministrów przyjął rozwiązania legislacyjne, które doprowadzą m.in. do tego, że Uber zacznie płacić podatki w Polsce. Do tej pory płacił wyłącznie w Holandii. Oczywiście, żeby to się stało, to jeszcze Rada Ministrów musi przyjąć ustawę i parlament" - powiedział Dworczyk.

Wyraził przekonanie, że w tym roku odpowiednia prawo wejdzie w życie i Uber zacznie płacić podatki w Polsce.

Szef KPRM był także pytany o hulajnogi elektryczne, które można wynająć za pomocą aplikacji m.in. w Warszawie. Dworczyk powiedział, że z jednej strony hulajnogi te ułatwiają przemieszczanie się, ale z drugiej strony zasady korzystania z nich powinny być tak uregulowane, żeby nie stwarzały żadnych zagrożeń.

"Dlatego według mojej wiedzy w tej chwili toczą się prace nad projektem legislacyjnym w Ministerstwie Infrastruktury" - powiedział Dworczyk. (PAP)

autor: Karol Kostrzewa

kos/ mok/