Szef MF powołał Radę ds. Przeciwdziałania Unikaniu Opodatkowania

15.09.2016, 13:30aktualizacja: 15.09.2016, 13:30

Radę ds. Przeciwdziałania Unikaniu Opodatkowania, która ma wydawać opinie ws. stosowania klauzuli obejścia prawa przeciwdziałającej unikaniu opodatkowania - powołał w czwartek szef MF Paweł Szałamacha.

W skład Rady wchodzi dziewięciu ekspertów z zakresu prawa podatkowego i finansów.

Jak powiedział minister, eksperci wybrani do Rady reprezentują różne środowiska. "Rada ma pluralistyczny charakter" - zaznaczył.

Radę powołano na czteroletnią kadencję na podstawie noweli Ordynacji podatkowej. Będzie ona niezależnym zespołem eksperckim i organem doradczym ministra. Szef MF będzie mógł się do niej zwrócić o opinię w toku postępowania podatkowego, np. w sprawie tego, czy zasadnie została w jakimś przypadku zastosowana klauzula przeciw unikaniu opodatkowania. Także strony postępowania podatkowego, niezadowolone z rozstrzygnięć, będą mogły zwracać się do Rady o opinię.

"Moim zadaniem jest to, żeby ta klauzula odniosła skutek, aby poprawiła jakość decyzji podatkowych ministerstwa, a także spowodowała to, że podatnicy mający uzasadnione obawy co do skutków klauzuli dla ich biznesu, będą mogli w sposób stabilny planować swoje transakcje" - deklarował.

Podstawowym celem klauzuli jest, jak podkreślił, by "erozja dochodów podatkowych, zwłaszcza z podatku CIT, została zatrzymana".

W Radzie swoich przedstawicieli ma rząd, ale także doradcy podatkowi, przedsiębiorcy, samorządy i przedstawiciele wyższych uczelni.

Samorząd doradców podatkowych reprezentuje prof. Jadwiga Glumińska-Pawlic z Uniwersytetu Śląskiego. Maria Findzińska-Dziurzyńska to przedstawicielka Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu. Rafała Iniewskiego z Konfederacji Lewiatan desygnowała Rada Dialogu Społecznego. Środowisko sędziowskie reprezentuje w Radzie sędzia w stanie spoczynku Włodzimierz Kubiak. (PAP)

pś/ son/

Data publikacji 15.09.2016, 13:30