Szijjarto: pierwsza w Europie fabryka koncernu Lenovo powstanie na Węgrzech

29.09.2020, 22:03aktualizacja: 29.09.2020, 22:03

Chiński koncern Lenovo zbuduje swą pierwszą w Europie fabrykę na Węgrzech – poinformował we wtorek minister spraw zagranicznych i handlu Węgier Peter Szijjarto na konferencji prasowej w Budapeszcie.

Minister powiedział, że fabryka komputerów Lenovo zostanie zbudowana w miejscowości Uelloe w komitacie Pest kosztem 8,2 mln ft (22,5 mln euro). Zakład będzie mógł według niego zacząć pracę już na początku 2021 r.

Szijjarto powiedział, że inwestycja stworzy prawie 1000 miejsc pracy i będzie się łączyła z wykorzystywaniem najnowocześniejszych technologii. Z tego względu rząd węgierski wesprze ją sumą 2 mld ft (5,5 mln euro).

Minister dodał, że ponad 90 proc. produkcji wytwarzanej w fabryce Lenovo na Węgrzech będzie przeznaczone na eksport.

Wiceszef koncernu Guan Wei powiedział w nagraniu wideo, że na Węgrzech będą produkowane m.in. komputery stacjonarne i graficzne stacje robocze, ale paleta produktów może się z czasem zwiększyć.

Z Budapesztu Małgorzata Wyrzykowska (PAP)

mw/ kar/

Data publikacji 29.09.2020, 22:03