Szydło: celem polskiego rządu jest rozwój transportu

25.10.2017, 12:08aktualizacja: 25.10.2017, 12:08

Celem polskiego rządu jest rozwój transportu zarówno drogowego, kolejowego, lotniczego, jak i morskiego i śródlądowego - powiedziała premier podczas II Spotkania Ministrów Transportu i Forum Biznesu 16+1, czyli Europy Środkowo-Wschodniej i Chin.

Szefowa polskiego rządu dodała, że warto w tym miejscu wspomnieć "o najbardziej kompleksowym polskim projekcie rozwojowym", jakim jest Centralny Port Komunikacyjny.

"Koncepcja hubu komunikacyjnego obejmuje budowę największego w Polsce portu lotniczego i włączenie go w sieć połączeń kolei dużych prędkości" - mówiła premier Beata Szydło.

Jak podkreśliła, CPK będzie m.in odpowiedzią na dynamicznie rosnącą liczbę połączeń lotniczych między Europą i Azją.

Premier Szydło wskazała, że m.in. ten projekt "jest jedną z wielkich inwestycji rozwojowych o przełomowym znaczeniu dla rozwoju naszego kraju".

W spotkaniu odbywającym się w Warszawie biorą udział m.in. premier Beata Szydło, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk, minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk, wiceminister transportu Chin He Jianzhong. (PAP)

autorzy: Magdalena Jarco, Łukasz Pawłowski

maja/ pif/ dym/