Trybunał Obrachunkowy: w 2018 r. ponad 4 mld euro z unijnej kasy wydane z błędami

08.10.2019, 09:39aktualizacja: 08.10.2019, 09:39

Ponad 4 mld euro zostało wydanych w minionym roku z unijnej kasy w nieprawidłowy sposób - wynika z audytu Europejskiego Trybunału Obrachunkowego, który został opublikowany we wtorek.

Audytorzy apelują o uproszczenie procedur, bo to one generują najwięcej błędów.

Tegoroczna publikacja rocznego sprawozdania Trybunału zbiega się z uruchomieniem nowego cyklu instytucjonalnego w KE. Swoje prace dopiero co rozpoczął nowy europarlament, a 1 listopada urząd ma objąć nowa Komisja Europejska.

Dla prezesa Trybunału Klausa-Heinera Lehne to szansa, żeby poprawić procedury. "Mniej skomplikowane zasady to lepsze zasady. To nasz ogólny apel do legislatorów, że jeśli tworzą zasady, powinni je robić w taki sposób, żeby łatwiej je było realizować" - powiedział dziennikarzom w Brukseli Lehne.

Z raportu kontrolerów wynika, że szacowany ogólny poziom nieprawidłowości w wydatkach UE wyniósł 2,6 proc. W porównaniu do poprzednich lat niewiele się zmieniło - w 2017 r. szacunki wskazywały na poziom błędów wynoszący 2,4 proc. wydatków, a w 2016 r. – 3,1 proc.

W 2018 r. unijne wydatki wyniosły łącznie 156,7 mld euro, co odpowiada 2,2 proc. wydatków publicznych państw członkowskich UE ogółem i 1 proc. dochodu narodowego brutto UE.

Błędy dotyczą przede wszystkim takich obszarów jak rozwój obszarów wiejskich i spójność. W tych działach są np. stypendia dla studentów i stypendia badawcze czy pomoc bezpośrednia dla rolników. W przypadku tych wydatków płatności z budżetu UE są dokonywane, by zwrócić koszty poniesione wcześniej przez beneficjentów. W całej procedurze obowiązują skomplikowane zasady i kryteria kwalifikowalności, co - jak oceniają audytorzy - może się przekładać na błędy.

W tym roku największą liczbę błędów Trybunał wykrył w wydatkach dotyczących badań naukowych. (PAP)

stk/ zm/

Data publikacji 08.10.2019, 09:39