Newsletter

Udany sezon dla hodowców owiec, dzięki pogodzie, która sprzyja wypasowi

23.09.2016, 11:03aktualizacja: 23.09.2016, 11:03

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Nawet do końca października może potrwać tegoroczny wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim – powiedział PAP Stanisław Kutyna z Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku. Dodał, że tegoroczny sezon był dla hodowców owiec udany.

Tradycyjnie wypas kończy się w ostatniej dekadzie września. "W tym roku warunki pogodowe sprzyjają wypasowi" – zauważył Kutyna.

Dodał, że tegoroczny sezon był dla hodowców owiec udany. "Trawy nie brakowało, a i większość wyprodukowanych w bacówkach wyrobów została sprzedana turystom" – zaznaczył.

Podobnie jak w latach poprzednich największym zagrożeniem dla owiec były ataki wilków. "Przy stadach cały czas musiał przebywać człowiek wraz z kilkoma owczarkami podhalańskimi" – podkreślił.

Na pastwiskach w Bieszczadach i Beskidzie Niskim od końca kwietnia wypasa się blisko 5 tys. owiec. Połowa z nich to były zwierzęta należące do baców z okolic Nowego Targu na Podhalu. Pozostałe stada są własnością miejscowych hodowców; większość z nich to górale z Podhala, którzy na stałe osiedlili się w Bieszczadach.

Zwierzęta wypasane są wokół bacówek m.in. w okolicach Nowego Łupkowa, Średniej Wsi w Bieszczadach czy Krempnej w Beskidzie Niskim. W każdej bacówce stado liczy od 500 do nawet 1500 sztuk.

Przez cały wypas każdy juhas opiekuje się co najmniej setką owiec. Musi je m.in. wydoić dwa, trzy razy dziennie; pierwszy udój zaczyna się o czwartej rano, ostatni o ósmej wieczorem.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasa się owce dwóch ras: polską owcę górską i cakiel podhalański. Należą one do niezbyt dużych zwierząt. Dostarczają skóry, wełnę, chude mięso, mleko do wyrobu serów owczych. Są dobrze przystosowane do niekorzystnych warunków środowiskowych, np. opadów i niskich temperatur.(PAP)

kyc/ jzi/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 23.09.2016, 11:03
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ