UE i Norwegia przygotowują się na możliwy paraliż WTO

21.10.2019, 19:51aktualizacja: 21.10.2019, 19:51

UE i Norwegia przekazały do Światowej Organizacji Handlu (WTO) informację o wypracowanym przez nie mechanizmie tymczasowego arbitrażu . To krok, by zabezpieczyć się przed paraliżem systemu rozstrzygania sporów w WTO, który może nastąpić w grudniu.

UE już przed rokiem ostrzegała, że mechanizm rozstrzygania sporów w WTO oparty na Organie Apelacyjnym staje się dysfunkcjonalny i niebawem przestanie działać. Bez niego WTO nie spełniałaby swojej podstawowej funkcji.

"28" od kilku miesięcy przygotowuje się do nowej sytuacji w światowym systemie handlu. Poniedziałkowa notyfikacja jest kolejnym tego przejawem. "UE i Norwegia zabezpieczają skuteczny i wiążący mechanizm rozstrzygania sporów (...), na wypadek gdyby istniejący Organ Apelacyjny WTO przestał działać" - podkreślono w komunikacie KE.

WTO stara się przeprowadzić największą reformę w swojej historii po tym, jak prezydent USA Donald Trump niemal doprowadził do paraliżu działającego w ramach WTO globalnego arbitrażu handlowego, blokując nominacje sędziów i grożąc wycofaniem się USA z tej instytucji.

Mechanizm rozstrzygania sporów WTO, w ramach którego ustanowiono Organ Apelacyjny, jest kluczowym elementem bezpieczeństwa i przewidywalności systemu handlu wielostronnego. Bez odpowiedniego mechanizmu egzekwowania prawa regulacje wielostronne nie mogą skutecznie funkcjonować.

UE obawia się, że bez znalezienia rozwiązania, dzięki któremu przezwyciężony zostanie obecny impas w powoływaniu członków Organu Apelacyjnego, cały system upadnie. Czasu jest coraz mniej, bo w grudniu wygasa kadencja ostatniego sędziego, dzięki któremu cały system jeszcze może działać.

Norwegia jest drugim partnerem, z którym UE uzgodniła tymczasowy system arbitrażowy. Pierwszym była Kanada w lipcu br.

Z Brukseli Krzysztof Strzępka (PAP)

stk/ cyk/ akl/

Data publikacji 21.10.2019, 19:51