UE: - nieoficjalnie: ostre cięcie KE w środkach dla Polski na politykę spójności

28.05.2018, 18:28aktualizacja: 28.05.2018, 18:28

Komisja Europejska ma zaproponować we wtorek nową metodologię podziału pieniędzy na politykę spójności, przez co do Polski trafi ponad 23 proc. mniej funduszy niż obecnie - dowiedziała się PAP ze źródeł w Brukseli.

Nad Wisłę trafi jednak największa pula tych środków.

Z informacji uzyskanych przez PAP w KE wynika, że do Polski w ramach budżetu UE na lata 2021-2027 ma trafić 64,4 mld euro w cenach z 2018 roku. W obecnej wieloletniej perspektywie finansowej do Polski w ramach tych funduszy trafia 83 mld euro również w cenach z 2018 roku.

Mimo tych cięć, Polska ma nadal pozostać największym beneficjentem polityki spójności UE. Drugi kraj pod tym względem, Włochy, na lata 2021-2027 ma otrzymać 38,6 mld euro. Zgodnie z wcześniejszymi przeciekami, na nowej metodologii podziału najbardziej stracą kraje wschodu Europy, a najbardziej zyska południe kontynentu - Włochy oraz Hiszpania.

Przygotowana dla komisarzy decyzja ma - według źródła PAP - zostać podjęta na wtorkowym posiedzeniu kolegium komisarzy. Teoretycznie mogą oni jeszcze wprowadzić do niej zmiany. (PAP)

stk/ gpal/ mmp/ ap/tgo/

Data publikacji 28.05.2018, 18:28