Newsletter

UE przedłuża pomoc dla sektora mleczarskiego

29.01.2016, 17:34aktualizacja: 29.01.2016, 17:34

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Program dopłat do przechowywania mleka w proszku i masła został przedłużony do 30 września 2016 r. - poinformowała Komisja Europejska. Państwa UE zaakceptowały propozycję KE w tej sprawie. Z programu korzystają także polscy producenci.

Zgodnie z piątkową decyzją producenci mogą nadal otrzymywać dopłaty do kosztów prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Program ten KE wprowadziła jesienią 2014 r., aby złagodzić skutki wprowadzenia wówczas przez Rosję embarga na import produktów rolno-spożywczych z UE. W związku z utrzymującą się trudną sytuacją na rynku mleka program wsparcia dla tego sektora przedłużano już trzykrotnie.

"Chcemy zapewnić producentom mleka większe poczucie bezpieczeństwa i stabilności, jeśli chodzi o środki utrzymania, a także stabilność całego naszego sektora rolno-spożywczego. Sięgnę po każde środki, jakimi dysponuję, by ustabilizować rynek" - zapewnił komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan.

Z danych KE wynika, że z programu dopłat do prywatnego przechowywania mleka w proszku i masła korzystają producenci z Polski, Belgii, Francji, Niemiec, Holandii, Litwy, Irlandii, Austrii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. (PAP)

awi/ mc/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 29.01.2016, 17:34
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ