Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Inspektorzy z KE audyt rozpoczęli w poniedziałek od wizyty w Głównym Inspektoracie Weterynarii i spotkania z Głównym Lekarzem Weterynarii.
"Wczoraj omówiony harmonogram kontroli, które będą miały miejsce przez najbliższe dwa tygodnie" - poinformowała Piskorz. Inspektorzy wyjechali do województw, gdzie sprawdzą wybrane przez siebie zakłady z branży mięsnej - dodała.
Wiceszefowa weterynarii zaznaczyła, że to rutynowe, wcześniej zaplanowane kontrole dotyczące nadzoru weterynaryjnego. W województwie małopolskim i podlaskim kontrolowane będą zakłady produkujące wołowinę, a w województwie łódzkim, lubelskim i śląskim - zakłady drobiowe.
Według Piskorz unijni audytorzy będą sprawdzali "identyfikowalność" zwierząt i mięsa, tj. czy można ustalić skąd pochodzi zwierzę i z jakiego zwierzęcia jest mięso. Oceniane będą ogólne warunki produkcji, uboju zwierząt zachowania zasad higieny produkcji w poszczególnych zakładach.
Po zakończeniu audytu ma powstać raport, termin jego przekazania nie jest jeszcze znany. (PAP)
autor: Anna Wysoczańska
awy/ amac/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 26.03.2019, 15:24 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |