UOKiK: ujemne odsetki pomniejszą raty kredytów frankowych klientom BPH i Pekao

27.06.2016, 15:40aktualizacja: 27.06.2016, 15:40

Ujemne odsetki będą pomniejszać raty klientów banków BPH oraz Pekao SA; przedsiębiorcy dobrowolnie zobowiązali się do zmiany praktyk związanych z obliczaniem oprocentowania kredytów we frankach szwajcarskich - podał w poniedziałek UOKiK.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wydał dwie decyzje, dotyczą one dwóch banków: BPH i Pekao SA - poinformował prezes UOKiK Marek Niechciał.

Postępowanie przeciwko bankowi BPH zostało wszczęte w maju 2015, a przeciwko Pekao SA – w sierpniu ubiegłego roku. Urząd zakwestionował nieuwzględnianie przez banki ujemnego oprocentowania kredytów we frankach szwajcarskich (CHF). W efekcie raty kredytów nie zostały obniżone.

Według komunikatu UOKiK banki BPH oraz Pekao SA zobowiązały się do zmiany praktyk i zrekompensowania strat konsumentom. Oznacza to, że przedsiębiorcy będą uwzględniać ujemne oprocentowanie oraz oddadzą klientom kwotę wynikającą z różnicy między wcześniejszym oprocentowaniem, a tym, które w pełnym zakresie uwzględnia ujemny LIBOR. Ponadto poinformują klientów o podjętych działaniach.

Działania UOKiK związane są z umocnieniem franka szwajcarskiego wobec złotego, które nastąpiło na początku ubiegłego roku i miało wpływ na wzrost wysokości rat kredytów hipotecznych tej walucie. Równolegle nastąpił spadek poniżej zera wartości wskaźnika LIBOR uwzględnianego przy obliczaniu oprocentowania tych kredytów, co z kolei powinno spowodować obniżenie wysokości rat kredytów. W niektórych przypadkach ujemny LIBOR doprowadził do spadku oprocentowania kredytu poniżej zera.

Z sygnałów, które docierały do Urzędu wynikało, że nie wszystkie banki uwzględniały ujemne oprocentowanie, choć w umowach kredytowych sposób jego ustalania określony został jako suma stawki bazowej LIBOR i marży kredytu. (PAP)

awy/ zab/

Data publikacji 27.06.2016, 15:40