USA: w lutym możliwy szczyt Trump-Xi w sprawie rozwiązania sporu handlowego

31.01.2019, 17:00aktualizacja: 31.01.2019, 17:00

Chińscy negocjatorzy rozmawiający w Waszyngtonie ze stroną amerykańską o sposobach zakończenia sporu handlowego zaproponowali, by w lutym odbyło się spotkanie prezydentów obu państw Xi Jinpinga i Donalda Trumpa - podał "The Wall Street Journal".

Informacji tej nie skomentował na razie Biały Dom, ale to, że wkrótce możliwy jest chińsko-amerykański szczyt handlowy pośrednio potwierdził Trump, pisząc na Twitterze o prowadzonych rozmowach.

"Główni negocjatorzy Chin są w USA, spotykając się z naszymi przedstawicielami. Spotkania idą dobrze, po obu stronach są dobre intencje i nastrój" - napisał amerykański prezydent. "Nie będzie żadnej finalnej umowy, dopóki mój przyjaciel Xi i ja nie spotkamy się w bliskiej przyszłości, aby przedyskutować i porozumieć się w kwestii niektórych zadawnionych i najtrudniejszych punktów. Bardzo całościowa transakcja" - dodał.

W czwartek w Waszyngtonie ma się zakończyć kolejna runda negocjacji między delegacjami obu państw, którym przewodniczą wicepremier Chin Liu He i przedstawiciel USA ds. handlu Robert Lighthizer.

Na osiągnięcie porozumienia obie strony mają miesiąc, bo jeśli się to nie uda, USA zgodnie z zapowiedziami Trumpa podniosą 1 marca stawki celne dla chińskiego eksportu do USA o wartości 200 miliardów dolarów z 10 proc. do 25 proc., co z pewnością spotka się z symetryczną reakcją Pekinu.

Negocjacje handlowe może utrudnić sprawa Meng Wanzhou, aresztowanej w Kanadzie na wniosek USA dyrektor finansowej chińskiego giganta telekomunikacyjnego Huawei, a szerzej także zarzuty Waszyngtonu wobec tej firmy, że jej sprzęt może być wykorzystany do szpiegowania. (PAP)

bjn/ mal/

Data publikacji 31.01.2019, 17:00