USA: wzrosty i rekordy na Wall Street

03.10.2017, 10:15aktualizacja: 03.10.2017, 10:15

Nowojorskie giełdy rozpoczęły w poniedziałek nowy kwartał od wzrostów i rekordów notowań głównych indeksów. Liderami zwyżek były spółki ochrony zdrowia. Aktywność w przemyśle USA we wrześniu była najwyższa od 13 lat - wynika z odczytu indeksu ISM.

Na zamknięciu Dow Jones Industrial wzrósł o 0,68 proc. do 22 557,60 pkt. Nasdaq Composite zwyżkował o 0,32 proc. do 6516,72 pkt. S&P 500 wzrósł o 0,39 proc. do 2529,12 pkt.

Czwarty kwartał, który właśnie się rozpoczął, historycznie jest zwykle pozytywny dla rynków akcji. Według analityków CNBC, trzy ostatnie miesiące roku przynosiły mocne stopy zwrotu na przestrzeni ostatnich 25 lat.

"Interesujące jest to, że w trzecim dobrym dla rynków kwartale mieliśmy dużą rotację. Indeksy małych i średnich firm zachowywały się dużo lepiej niż większe spółki. To budujące, ponieważ oznacza, że możemy zmieniać obszary inwestycji, a i tak pozostajemy na historycznych szczytach" - powiedział Art Hogan, główny strateg rynkowy z Wunderlich Securities.

W trzecim kwartale indeks Russell 2000, który grupuje małe spółki, zyskał 5,3 proc. i zanotował rekordowy poziom w swojej historii.

Na wartości zyskiwały w poniedziałek spółki ochrony zdrowia, a także banki, w tym Goldman Sachs.

"Sektor ochrony zdrowia kontynuuje mocne wzrosty, również banki utrzymują dobre tempo. To dzisiaj pomagało rynkowi. Dodatkowo mieliśmy dzisiaj pierwszy dzień handlu na giełdzie w październiku, a zwykle jest to najmocniejszy miesiąc dla akcji" - powiedział Jeremy Klein, główny strateg rynkowy z FBN Securities.

Ponad 4 proc. rosły akcje General Motors po tym jak analitycy Deutsche Banku podtrzymali dla spółki rekomendację "kupuj".

Spadały notowania spółek technologicznych. Zniżkowały też Facebook, Netflix i Alphabet, właściciel Google'a. (PAP)

tus/ pr/ sp/

Data publikacji 03.10.2017, 10:15