W Kurzętniku uruchomiono największą "fabrykę śniegu" w Europie

14.11.2017, 17:30aktualizacja: 14.11.2017, 17:30

Nowoczesną "fabrykę śniegu" uruchomiono we wtorek w ośrodku narciarskim Kurza Góra w Kurzętniku. Niezależnie od warunków atmosferycznych urządzenie wykorzystujące wymiennik ciepła może produkować 200 m sześc. sztucznego śniegu na dobę.

Jak powiedział PAP dyrektor ośrodka Kurza Góra Piotr Tabiś, taka wydajność powoduje, że jest to największa "fabryka śniegu" w Europie. Według niego ośrodek zdecydował się na tę inwestycję, bo w ostatnich latach temperatura w grudniu znacząco wzrosła, co utrudniało, a czasem wręcz uniemożliwiało udostępnienie stoków narciarzom.

Jak dodał, niewykluczone, że w przyszłości część produkowanego pod Kurzętnikiem śniegu będzie też można odsprzedawać np. organizatorom zawodów snowboardowych i transportować specjalną chłodnią w inne części kraju.

Producentem instalacji jest firma TechnoAlpin. Za uruchomienie urządzenia i naśnieżenie stoków w ośrodku k. Kurzętnika odpowiada Geir Olsen, który wcześniej przygotowywał m.in trasy narciarskie podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Soczi.

W odróżnieniu od zwykłych armatek śnieżnych urządzenie, które wykorzystuje technikę efektywnego wymiennika ciepła, pozwala na produkcję śniegu nawet przy temperaturze plus 30 stopni Celsjusza. Ma również gwarantować jego lepszą jakość.

Składa się ono z dwóch zestawów kontenerowych wyposażonych w aparaturę chłodzącą. Zastosowano przy tym pneumatyczny system przenośnikowy, który umożliwia rozrzucanie śniegu na odległość 200 m przy różnicy poziomów do 50 m.

Urządzenie produkuje sztuczny śnieg z wody, bez dodatku środków chemicznych. Powstające w wyniku schładzania suche śnieżynki mają średnicę 1 mm i temperaturę minus 5 st. C. (PAP)

autor: Marcin Boguszewski

edytor: Sonia Sobczyk