W Niemczech 900 tys. abonentów Deutsche Telekom bez dostępu do internetu

28.11.2016, 11:17aktualizacja: 28.11.2016, 11:17

Problemy z dostępem do internetu, łączności telefonicznej i telewizji kablowej ma w Niemczech ok. 900 tysięcy klientów Deutsche Telekom - powiedział w poniedziałek rano agencji dpa rzecznik tego operatora.

Ustalono na razie, że przyczyną kłopotów są routery - urządzenia mające zapewniać dostęp do sieci.

Według rzecznika, nie ma zakłóceń w samej sieci, natomiast zawodzi identyfikacja routerów przy logowaniu. W poniedziałek rano operator rozprowadził nowe oprogramowanie, mające usunąć usterkę. Abonentów wezwano do wyłączenia routerów z sieci, odczekania pewien czas i włączenia ich ponownie. W wielu przypadkach metoda ta okazała się skuteczna.

Problemy wystąpiły na całym obszarze Niemiec, ale ustalono już, że dotyczą tylko niektórych typów routerów. Trwają szczegółowe analizy.

Już w niedzielę po południu wielu klientów Deutsche Telekom zgłaszało awarię internetu, telefonu i telewizji. Dokładne przyczyny awarii wciąż nie są znane. (PAP)

az/ mal/

Data publikacji 28.11.2016, 11:17