W.Brytania: rządowy raport ostrzega przed skutkami gospodarczymi Brexitu

24.05.2016, 09:32aktualizacja: 24.05.2016, 09:32

Recesja gospodarcza, utrata 800 tys. miejsc pracy, wyższa inflacja, niższe pensje i spadek wartości nieruchomości znalazły się wśród najważniejszych ostrzeżeń w opublikowanym w poniedziałek rządowym raporcie o skutkach wyjścia Wielkiej Brytanii z UE.

Dokument został zaprezentowany przez brytyjskiego premiera Davida Camerona i ministra finansów George'a Osborne'a, którzy nazwali potencjalne opuszczenie Wspólnoty przez Wielką Brytanię "głosem za autodestrukcją" ze względu na potencjalny negatywny wpływ na brytyjską gospodarkę.

Według przygotowanej przez rząd analizy spadek PKB w przypadku tzw. Brexitu może sięgnąć nawet 6 proc., powodując jednocześnie obniżkę pensji, znaczny wzrost bezrobocia i istotne obniżenie wartości funta.

"Głos za wyjściem z UE spowodowałby natychmiastowy i głęboki wstrząs gospodarczy, tworząc warunki niestabilności i niepewności, które zostałyby wzmocnione przez skomplikowane negocjacje handlowe. Głównym wnioskiem płynącym z analizy jest ocena, że skutkiem tego wstrząsu byłoby wepchnięcie W. Brytanii w recesję i nagły wzrost bezrobocia" - ocenili autorzy raportu.

Cameron argumentował, że w świetle tych danych głosowanie za pozostaniem w UE jest "moralnym wyborem". Zasugerował, że głos za opuszczeniem Wspólnoty będzie zaprzepaszczeniem całego wysiłku na rzecz naprawy brytyjskiej gospodarki po globalnym kryzysie finansowym z 2008 roku. "Zaledwie osiem lat temu Wielka Brytania znalazła się w najgłębszej recesji, jaką widzieliśmy od drugiej wojny światowej. Każdy region naszego kraju na tym cierpiał. Brytyjczycy pracowali ciężko, aby przywrócić nas na ścieżkę wzrostu gospodarczego - czy chcemy teraz to wszystko odrzucić?" - wtórował mu minister finansów Osborne.

Z Londynu Jakub Krupa (PAP)

jakr/ cyk/ ro/

Data publikacji 24.05.2016, 09:32