We wtorek rozpocznie się XXVI Forum Ekonomiczne w Krynicy

05.09.2016, 11:25aktualizacja: 05.09.2016, 11:25

Premier Beata Szydło, wicepremier Mateusz Morawiecki, szefowie resortów m.in. energii, skarbu i kultury oraz prezesi największych polskich spółek będą gośćmi XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Do Krynicy przyjadą też komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis, komisarz UE ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu Tibor Navracsics oraz specjalny pełnomocnik ds. wspierania wolności wyznaniowej i światopoglądowej poza UE Ján Figeľ.

W tegorocznej, 26. edycji krynickiego forum spodziewanych jest ponad 3 tysiące uczestników z ponad 50 krajów. Podczas trzydniowego spotkania wymienią oni poglądy nt. oceny aktualnej sytuacji politycznej, gospodarczej i społecznej na świecie. Temat przewodni tegorocznej konferencji to "Europa w obliczu wyzwań - zjednoczeni czy podzieleni?".

W kilkunastu ścieżkach programowych zaplanowanych jest 6 sesji plenarnych oraz ponad 150 paneli dyskusyjnych, wykładów i debat. Goście Forum m.in. podsumują warszawski szczyt NATO, odpowiedzą na pytania związane z przyszłością UE po Brexicie, przyjrzą się współpracy krajów Grupy Wyszehradzkiej, skomentują bieżącą sytuację na Ukrainie, a także omówią przyszłość stosunków Polski z Federacją Rosyjską.

Podczas pierwszego dnia Forum mają też się odbyć m.in. rozmowy premierów państw Grupy Wyszehradzkiej.

W części ekonomicznej podczas debat i paneli uczestnicy Forum, w tym prezesi największych polskich spółek - m.in. PKO Banku Polskiego Zbigniew Jagiełło, PZU Michał Krupiński, Grupy Lotos Robert Pietryszyn, Banku BGŻ BNP Paribas Tomasz Bogus, PGE Henryk Baranowski, Gaz-Systemu Tomasz Stępień, oraz eksperci i naukowcy z różnych krajów będą dyskutować nt. aktualnych wyzwań dla światowej gospodarki, przyszłości strefy euro. (PAP)

drag/ pś/ jzi/

Data publikacji 05.09.2016, 11:25